7
O avtorju
Projekt podpirajo
FOLLOW
Behance GSM Satchy GSM Facebook GSM Follow us! GSM
Globalno segrevanje mozganov
Konceptualni umetniški dogodek
Konceptualni umetniški dogodek je oblika likovne prezentacije in komunikacije, kjer je opazovalec neposredno vpleten v interakcijo z umetnino, pri tem pa pomembno vlogo igrajo različni izrazni mediji, ki sporočajo isto zgodbo v danem trenutku. Namen avtorja pri tovrstni prezentaciji je, da zajame čim širši spekter zaznav opazovalca in mu tako ponudi edinstveno doživetje. šele ko omrežimo vse čute opazovalca naenkrat, je doživetje po avtorjevo lahko transcendentalno. Umetnikov cilj je dosežen, ko opazovalec doživi transformacijo zaznave. Zato opazovalec ne pride več samo v prostora, da opazuje umetniška dela, ampak postane del umetnine, ki se ne konča, dokler ta ne zapusti prostor. Tako mu ponudi edinstveno doživetje, ki ga spremlja še dlje časa potem, ko že zapusti prostor, saj se ta sooči z okoljem, ki ponuja več oblik različnih zaznav. Avtor se pri tem sprašuje, do kod sežejo človeške sposobnosti pri večplastnem zaznavanju likovne komunikacije.

Globalno segrevanje možganov predstavlja »konceptualni umetniški dogodek«, ki se je prvič odvil 16. novembra 2014 v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. Kot ena izmed aktualnih tem globalno segrevanje služi zgolj kot zanka, na katero želi avtor nanizati pomembnejša sporočila. Povezovalna ideja je prepojena s filozofijo, v kateri je bistvo družbe človek, obdan s pravili, ki prerastejo njegovo pomembnost. Sodobna družba je prenasičena z majhnimi, navideznimi problemi, zato ne vidi širše slike. Avtor tako skozi likovno projekcijo skuša razširiti pogled opazovalca.

Gre za drzen poizkus in nov način upodabljanja ter komuniciranja z opazovalci. Da bi opazovalcu omogočil večplastno izkušnjo, avtor uporablja različne medije, likovne tehnike in jezike. Ta večplastnost se izraža skozi sporočilni simbolizem različnih umetniških zvrsti - slikarstvo, kiparstvo, kostumografija, filozofija, design ter pisana beseda, ki opazovalca popeljejo v nov svet večplastnih percepcij.

Povezovalna misel projekta je "Piše se leto 2016 in Zemlja je ponovno ploščata". Pomemben del sporočila predstavlja število 7, ki simbolizira 7 možganskih funkcij, 7 kontinentov in 7 dni. Koncept dogodka predstavlja analitično zasnovano in načrtovano likovno celoto. Vsak element ima svojo funkcijo, vsaka dimenzija svoj pomen, vsako število in simbol svojo zgodbo.
O avtorju
Umetniške
besede o
umetniku
Arhivski posnetki iz prve samostojne razstave_Ljubljana 24.marec 2007
www.alenksander-legen.com
_S3DEM_
 • "Človeški napredek zavira človek, ki poenostavlja kompleksne procese ter komplicira enostavne."
  (Čustva)
 • "Čustva, misli in ideje so del materije. Nematerialno je zgolj tisto, kar ne obstaja."
  (Učenje)
 • "Smisel ne obstaja, ustvarjamo ga."
  (Strah)
 • "Vsi pojavi, ki izvirajo iz narave, so naravni, nenaravno in nadnaravno sta besedi, ki pojmujeta nerazumevanje."
  (Znanje)
 • "Spreminjanje in ekspanzija, sta osnovni sestavini vsakega atoma."
  (Vid)
 • "Za živega obstaja sedanjost, prihodnost in preteklost sta del njegovih čustev."
  (Zavedanje)
 • "Percepcija je osnovni gradnik vseh neskladij."
  (Zaznavanje)
Separator